Den første ferie med baby

Når I skal på ferie med den lille for første gang, er det en god idé at begynde forberedelserne i god tid. Jo bedre forberedt du er, desto lettere vil ferien formentlig forløbe.

Bryd jeres egne rutiner – ikke barnets

Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at ferien ikke er for babys skyld. I tager på ferie, fordi I trænger til at bryde ud af hverdagens rutiner og faste trummerum. De fleste nye familier oplever, at det, fordi barnets mor går hjemme på barsel, er hende, der styrer al planlægning af barnets tid. Det er helt naturligt, men ikke desto mindre, skal far også have lov til at komme på banen.

Her er en familieferie, hvad enten det er i sommerhus, bilferie eller en charterrejse, en fantastisk mulighed for at ’ryste posen’ og give hinanden en mere ligelig indflydelse. De gode, nye rutiner I i fællesskab får fundet på ferien, kan I så med fordel videreføre, når ferien er slut, og hverdagen igen melder sig.

Babyer har brug for rutiner

Jeres barn har derimod ikke behov for at bryde hverdagens trummerum. Jo fastere rutiner, desto nemmere er det for jeres lille guldklump at passe sin søvn, måltider og legetider. Det lyder indlysende, men mange førstegangsforældre er faldet i feriefælden, og er uforvarende kommet til at planlægge en ferie med alt for mange projekter og udflugter. I skal huske på, at alene det at skulle sove og spise et nyt sted, hvor lyde, lys og lugte er anderledes, i sig selv er en stor omvæltning for jeres barn.

Et godt råd til ferien er derfor at tage tingene, som de kommer. Hvis I tilrettelægger jeres udflugter og oplevelser, så de er fleksible i forhold til barnets søvn, spisetid og vågentid, bliver de andre skift nemmere at kapere for den lille.

Tænk praktisk

Ferier og rejser med babyer og småbørn er aldrig det samme, som før man fik børn. Alt skal planlægges rundt om barnets rutiner og behov. Men heldigvis er det at give plads til barnet ikke det samme som, at der ikke skal være plads til de voksne. Tit og ofte kan barnets behov for rutiner sagtens forenes med jeres behov for at komme væk fra rutinerne – I skal bare tage jeres forholdsregler, og huske at snakke forventningerne til ferien godt igennem, inden I tager afsted.

Must-haves til ferien:

Heldigvis findes der også en del hjælpemidler, der kan gøre ferien med et spædbarn meget lettere. Nedenfor har jeg samlet nogle af de produkter, som jeg selv har haft utroligt stor glæde af på rejser med mine børn.

 

Sterilisatorposer:

Philips AVENTs sterilisatorposer gør det let for dig at rengøre alt fra sutter til sutteflasker, når I er væk fra hotellet. Poserne fylder ingenting, kan genbruges op til 20 gange, og så giver det en rigtig god tryghed at vide, at man let kan skaffe rene sutter til den lille, hvis sutten ryger på jorden. Det eneste, du skal bruge er en mikroovn – og sådan én finder du på de fleste caféer og restaurationer.

 

Opbevaringsbægre:

Disse opbevaringsbægre er designet med tætsluttende skruelåg, så du kan medbringe flydende væsker, når I er på tur. Det er fx praktisk, hvis man ikke er helt tryg ved hygiejnen i udlandet. Opbevaringsbægrene kan gå direkte fra fryser til mikroovn, er stabelbare og med spildsikkert skruelåg.

 

Suttebokse og suttekæder:

Suttebokse beskytter de rene ekstrasutter mod skidt, snavs og sollys, når I fx er på stranden. Med en lille krudtugle på tur, kan sutten hurtigt ende det forkerte sted, og så er det rart at have et par ekstra sutter i baghånden. Vores sutteboks er fra MAM. Den er designet med velkrohank, der gør den let at fæstne til fx barnevognen eller pusletasken, og så har den den fordel, at den lukkes med lynlås. Pga. lynlåsen dannes der ikke kondens i boksen fra nyligt rengjorte sutter.

Suttekæderne sikrer, at sutten ikke forsvinder sporløst, men altid er lige ved hånden, når dit barn har brug for den.

 

Sutteflasker og drikkekopper

Alt afhængigt af barnets alder, er det en god idé at medbringe en sutteflaske eller en drikkekop, så du hurtigt kan stille barnets tørst og sult, når behovet opstår. Jeg har altid fundet det mest praktisk at vælge en sutteflaske eller drikkekop i spildfrit design, da det gør dem meget lettere at have med i tasken. Derudover sikrer låget også, at flaskesutten eller drikketuden altid er ren, når dit barn skal bruge den.

VIDSTE DU...

... at det er en god idé at tage en god sutteflaske med ombord i flyet, da man kan hjælpe sit barn til bedre at udligne trykket i ørerne under take off og landing ved at give det lidt at drikke.