Ét af de spørgsmål, jeg oftest får fra forældre er: Hvilken sut vil være den bedste til mit barn?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal købe sut til dit barn. I dette blogindlæg, vil jeg guide dig igennem de overordnede retningslinjer:

  •  Suttens evne til at fordele og aflaste tryk
o   Suttedelens form
o   Skjoldets form
  •  Suttens materiale:
o   Silikone- eller latexsutter?

Helt grundlæggende kan man sige, at jo mindre pres, der lægges mod gane, gummer og kæber, desto mere skånsom er sutten.

Man skelner mellem tre grundlæggende former for sutter:


Anatomiske sutter har en suttedel, hvis form spejler mundens form. De anatomiske sutter er designet til at lægge et mindre pres på gane, gummer og kæber end de to andre typer.SE VORES UDVALG AF ANATOMISKE SUTTER HERSymmetriske sutter er dråbeformede og let affladede i deres form. Det praktiske ved disse sutter er, at sutten ikke kan vendes forkert i barnets mund, da den symmetriske form netop bevirker, at sutten altid ligger korrekt i munden – uanset om den vender op eller ned. SE VORES UDVALG AF SYMMETRISKE SUTTER HERRunde sutter har i en årrække været ude i kulden. Men i de seneste par år, er den runde sut dog begyndt at blive populær igen. Grunden hertil er, at man har fundet ud af at den runde sut understøtter amningen, fordi barnet bruger samme sutteteknik til brystet og til den runde sut. Herved undgår man sutteforvirring.

Derfor anbefaler jeg den runde sut til børn som ammes.SE VORES UDVALG AF RUNDE SUTTER HERSkjoldets form: 

Suttens skjold bøjer enten væk fra munden, eller følger ansigtets form. Sidstnævnte fordeler presset bedre, men giver et mere fugtigt hudmiljø omkring munden. Vælg derfor gerne et skjold, med mange/store lufthuller, da de sikrer en god ventilation af huden, hvilket mindsker rødme og irritation af den sarte babyhud. 


Suttens materiale: Silikonesutter vs. latexsutter: 

Suttedelens materiale er også en ting, du bør forholde dig til, når du vælger sut til dit barn: Du kan vælge mellem sutter i silikone og sutter i latex. Hvor silikone et yderst allergivenligt materiale, er latex (eller naturgummi, som det også kaldes) et naturligt og mere fleksibelt materiale, som ikke så let bides i stykker. Silikone føres i forskellige kvaliteter, hvor den absolut bedste (reneste og mest allergivenlige) kvalitet kaldes medicinsk silikone. 


         suTTER I LATEX  

    SUTTER I SILIKONEHusk, at alle børn er forskellige

Derfor er det vigtigt, at I prøver jer frem, og finder den sut, som lige netop dit barn trives bedst med. Husk, at suttens primære funktion er at give trøst, og hvis dit barn ikke finder trøst i sin narresut, er risikoen, for at tommelfingeren tages i brug, desto større. Derfor siger jeg altid til bekymrede forældre, at tingene skal ses i det rette perspektiv: Det kan godt være, at der er forskel på sutter: 

Men en sut er ALTID at foretrække sammenlignet med en tommeltot – og meget nemmere at stoppe med igen! Hvis du vil vide mere om sutter, vil jeg anbefale dig at læse min e-bog, hvor jeg går mere i dybden med hvert enkelt tema. 

Nu er der kun tilbage at ønske dig en rigtig god suttejagt!


Bedste hilsner

Annette