Ét af de spørgsmål, jeg oftest får fra forældre er: Hvilken sut vil være den bedste til mit barn?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal købe sut til dit barn. I dette blogindlæg, vil jeg guide dig igennem de overordnede retningslinjer, så du fordelene ved de forskellige typer på markedet. Her vil jeg bl.a. komme ind på:

Suttens evne til at fordele og aflaste tryk:

  • Suttedelens form
  • Skjoldets form

Suttens materiale:

  • Silikone- eller latexsutter?

 

SKAL MIT BARN HAVE RUNDE, SYMMETRISKE ELLER ANATOMISKE SUTTER?

Helt grundlæggende kan man sige, at jo mindre pres, der lægges mod gane, gummer og kæber, desto mere skånsom er sutten. Omvendt vil et stærkere pres mod gane, gummer og kæber øge risikoen for suttebid. Det er er bl.a. derfor, at en sut altid vil være at foretrække frem for en tommeltot.
 
Man skal desuden huske på, at suttebehovet hos et spædbarn handler om meget mere end at stille sulten - det handler for det lille barn i høj grad også om tryghed. Jo mere naturlig sutten føles, desto større tryghed vil den ofte også give.
 

Man skelner mellem tre grundlæggende former for sutter:

Runde sutter er en klassisk suttetype, der er kendetegnet ved, at de i formen efterligner et bryst. Derved understøttes en naturlig og korrekt sutteteknik hos barnet.

Jeg anbefaler den runde sut til ammebørn, fordi barnet her bruger samme sutteteknik som til brystet. Det modvirker sutteforvirring hos spædbarnet og gør det meget lettere for barnet at veksle mellem bryst og sut.SE VORES UDVALG AF RUNDE SUTTER HER


Symmetriske sutter er dråbeformede og let affladede i deres form. Det praktiske ved disse sutter er, at sutten ikke kan vendes forkert i barnets mund, da den symmetriske form netop bevirker, at sutten altid ligger korrekt i munden – uanset om den vender op eller ned. SE VORES UDVALG AF SYMMETRISKE SUTTER HER


Anatomiske sutter har en suttedel, hvis form spejler mundens form. De anatomiske sutter er designet til at lægge et mindre pres på gane, gummer og kæber end de to andre typer.SE VORES UDVALG AF ANATOMISKE SUTTER HERSkjoldets form: 

Suttens skjold bøjer enten væk fra munden, eller følger ansigtets form. Sidstnævnte fordeler presset bedre, men giver et mere fugtigt hudmiljø omkring munden. Gå derfor enten efter en rund sut, hvis skjold vender væk fra huden, eller et anatomisk skjold med mange/store lufthuller, da de sikrer en god ventilation af huden, hvilket mindsker rødme og irritation af den sarte babyhud. 


Suttens materiale: Silikonesutter vs. latexsutter: 

Suttedelens materiale er også en ting, du bør forholde dig til, når du vælger sut til dit barn: Du kan vælge mellem sutter i silikone og sutter i latex. Hvor silikone et yderst allergivenligt materiale, er latex (eller naturgummi, som det også kaldes) et naturligt og mere fleksibelt materiale, som ikke så let bides i stykker. Silikone føres i forskellige kvaliteter, hvor den absolut bedste (reneste og mest allergivenlige) kvalitet kaldes medicinsk silikone. 

Læs mere om forskellen på silikonesutter og naturgummisutter her. 


         suTTER I LATEX  

    SUTTER I SILIKONEHusk, at alle børn er forskellige

Derfor er det vigtigt, at I prøver jer frem, og finder den sut, som lige netop dit barn trives bedst med. Husk, at suttens primære funktion er at give trøst, og hvis dit barn ikke finder trøst i sin narresut, er risikoen, for at tommelfingeren tages i brug, desto større. Derfor siger jeg altid til bekymrede forældre, at tingene skal ses i det rette perspektiv: Det kan godt være, at der er forskel på sutter: 

Men en sut er ALTID at foretrække sammenlignet med en tommeltot – og meget nemmere at stoppe med igen! Hvis du vil vide mere om sutter, vil jeg anbefale dig at læse min e-bog, hvor jeg går mere i dybden med hvert enkelt tema. 

Hent e-bogen her

Nu er der kun tilbage at ønske dig en rigtig god suttejagt!


Bedste hilsner

Annette