Sutter fremstilles med suttedele i to forskellige materialer: Silikone og naturgummi/latex. Hvad skal man vælge at tilbyde sit barn – silikone eller naturgummi? Det er et spørgsmål, jeg ofte får fra forældre.

Jeg vil i dette indlæg give dig lidt mere viden om, hvilket materiale der er det rigtige valg for jer.

Lad os starte med at se på, hvad naturgummi og silikone er:

  •         Naturgummi– lavet af latex fra gummitræet

Naturgummi kaldes også for latex og er et naturligt produkt. Naturgummi stammer fra gummitræet, hvis saft (latexmælk) udvindes og forarbejdes til naturgummi. Naturgummi kan genkendes på den gul-/brune farve. Sutter i naturgummi er bløde og elastiske at sutte på og mere modstandsdygtige over for spidse mælketænder end silikone.

  •         Silikone

Silikone er et syntetisk materiale. Det er industrielt fremstillet og markedets mest allergivenlige materiale. Det er 100% fri for BPA, PVC og phthalater. Silikonesutter er let genkendelige, da materialet er klart og gennemsigtigt. 

Silikone er det reneste og mest allergivenlige materiale, man kan lave sutter af. Det bruges ofte i medicinal- og fødevareindustrien på grund af disse egenskaber. Da det er kemisk fremstillet, er det 100% fri for skadelige indholdsstoffer og allergener.

Silikone er smags- og lugtneutralt, og et meget rengøringsvenligt produkt. Overfladen er glat og tiltrækker hverken støv eller snavs. Da silikone desuden har en meget høj varmetolerance, tager sutten ikke skade af de hyppige, gentagne steriliseringer, som en god suttehygiejne påkræver.

 

Der er fordele og ulemper ved begge materialer. Naturgummi er blødt og minder om brystets elasticitet. Silikone er klart det reneste og et materiale, der er let at håndtere, da det tåler meget i forhold til naturgummi. En silikonesut er hård, farveløs og smagsneutral, mens en naturgummisut er gullig og af et elastisk og blødt materiale.

En sut lavet af naturmateriale er som udgangspunkt sundere end et syntetisk materiale. Men det naturlige materiale hærdes gennem en kemisk proces, således at den bliver stærkere og mere holdbar.

Der er delte meninger om, hvad der er det bedste og mest sunde. Et nyfødt barn er mere sårbare overfor bakterier, hvorfor silikonen er et mere sikkert valg, da den har en glat overflade og tåler kogning.

Hvis du har et barn, som har svært ved at tage sut, vil du oftest få succes med en rund naturgummisut, da den minder mest om brystet.

For at imødekomme naturgummiets materiale, har vi valgt hos Sundesutter at opbevare vores naturgummisutter i fast temperatur og i mørke kasser, således de ikke bliver udsat for lys og temperatursvingninger.

Men vi er alle forskellige og i den sidste ende er det barnet selv, der er dommeren og vælger den sut, han/hun bedst kan lide.

 

Slutteligt er det dog vigtigt for mig at komme med nogle generelle råd:

  • Naturgummi har – i modsætning til silikone – en begrænset holdbarhed. Naturgummi tager skade af lys- og varmepåvirkninger. Derfor er det vigtigt, at du ikke koger, men blot skolder naturgummisutter og ikke lader dem ligge i solen/lys.
  • Undgå at tage sutten i din egen mund, da det øger risikoen for svamp og trøske. Derudover har du bakterier i din mund, som vil blive overført til dit barns.
  • Taber barnet sutten, så skyld den under rindende vand.
  • Tjek altid sutten for revner, huller og sprækker, inden du tilbyder den til dit barn.
  • Udskift dit barns sutter hver 6.-8. uge.