Sutter fremstilles med suttedele i to forskellige materialer: Silikone og naturgummi/latex. Der er fordele og ulemper ved begge materialer. Hvad skal man vælge at tilbyde sit barn – silikone eller naturgummi? Det er et spørgsmål, jeg ofte får fra forældre.

Jeg vil i dette indlæg give dig lidt mere viden om, hvilket materiale der er det rigtige valg for jer.

 • Naturgummisutter – lavet af latex fra gummitræet

  Naturgummi kaldes også for latex og er et helt naturligt materiale. Naturgummi stammer fra gummitræet, hvis saft (latexmælk) udvindes og forarbejdes til naturgummi.

  Sutter i naturgummi er bløde og elastiske og kan genkendes på den gul/brune farve.

  Se vores udvalg af naturgummisutter her

 • Silikonesutter - fri for skadelige indholdsstoffer

  Silikone er et syntetisk, industrielt fremstillet materiale. Pga. materialets renhed anvendes det ofte i både fødevare- og medicinalindustrien. Silikone er 100% fri for skadelige og hormonforstyrrende indholdsstoffer som BPA, PVC og phthalater.

  Silikonesutter er let genkendelige, da materialet er klart og gennemsigtigt.

  Se vores udvalg af silikonesutter her

FORSKELLIGE MATERIALER – FORSKELLIGE STYRKER

Naturgummi og silikone er altså 2 vidt forskellige materialer med forskellige egenskaber og kvaliteter. I det følgende gennemgår jeg nogle af de vigtigste forskelle på naturgummi og silikone:

 

Tryghed

Suttens formål er at give barnet tryghed ved at imitere en moders bryst. For at gøre det så nemt og naturligt som muligt for babyen at veksle mellem sut og bryst, vælger mange at prøve naturgummi først, fordi naturgummi er blødere og minder mere om brystets elasticitet end silikone.

 

Allergi

Silikone er klart det reneste og mest allergivenlige af de to typer materialer. Har I latexallergi i familien, bør I vælge silikone.

 

Duft og smag

Silikone er et duft- og smagsneutralt materiale, hvorimod naturgummi har en let karakteristisk duft. Det er forskelligt fra barn til barn, hvad de foretrækker.

 

Holdbarhed

Naturgummi er mere elastisk end silikone, og det er sværere for små mælketænder at bide i stykker.

Silikonesutter bliver ikke for gamle, mens naturgummi har en begrænset holdbarhed. Derfor vil du bl.a. opleve, at naturgummi udvider sig og ændrer form over tid, mens silikone bevarer formen.

 

Opbevaring

Naturgummi tager skade af lys- og varmepåvirkninger, hvor silikone bedre kan tåle påvirkninger fra miljøet. Derfor er det vigtigt, at du altid opbevarer naturgummisutter et mørkt, tørt sted ved en jævn temperatur. Du må aldrig lade dem ligge i fx en vindueskarm, hvor de udsættes for sol og lys.

For at passe bedst muligt på sutterne opbevarer Sundesutter alle vores naturgummisutter under fast temperatur og i mørke kasser, så de ikke bliver udsat for lys og temperatursvingninger.

 

Rengøring

Jo yngre babyen er, desto vigtigere er en god suttehygiejne, og desto oftere skal sutterne rengøres. Og her er silikone et lettere materiale at håndtere end naturgummi.

Silikone har en glat overflade og tiltrækker hverken støv eller snavs. Da silikone har en meget høj varmetolerance, tager sutten ikke skade af de hyppige, gentagne steriliseringer, som en god suttehygiejne påkræver.

 

Obs! Sundhedsministeriet anbefaler, at du koger sutterne 5 min. inden første ibrugtagning og dagligt efterfølgende. Du MÅ IKKE koge sutter. Sutter er ikke beregnet til at blive kogt, og du risikerer at ødelægge sutterne ved det.

 

Når du steriliserer sutter, skal du i stedet gøre følgende:

1. Læg sutterne i en ren skål

2. Overhæld dem med kogende vand

3. Lad sutterne trække i ca. 5 min.

4. Tag sutterne op og lad dem tørre

5. Langt de fleste sutter er med ventil. Er sutten med ventil, skal du sørge for at presse overskydende vand ud af suttedelen, når sutten er kølet tilstrækkeligt af.

 

ALLE BØRN ER UNIKKE

Som du kan se, har naturgummi og silikone hver især fordele og ulemper. Derfor vil du som forælder opleve, at der er meget delte meninger om, hvilket materiale der er det bedste eller det mest sunde.

Et nyfødt barn er mere sårbare overfor bakterier, hvorfor silikonen er et mere sikkert valg, da den har en glat overflade og tåler kogning. Men det nyfødte barn har også brug for tryghed, og hvis du har et barn, som har svært ved at tage sut, vil du oftest få succes med en rund naturgummisut, da den minder mest om brystet.

Derfor er det også vigtigt for mig at understrege, at alle børn er forskellige, og i den sidste ende er det barnet selv, der er dommeren og vælger den sut, han/hun bedst kan lide.

 

Køb naturgummisutter her

Køb silikonesutter her