Hvordan rengør man sutter?

Jeg får ofte henvendelser fra forældre, der er i tvivl om, hvordan man rengør sutter. Der findes utroligt mange mere eller mindre kvalificerede råd om, hvordan og hvor tit man rengør sutter – så det er med god grund, hvis du føler dig forvirret.

I dette blogindlæg gennemgår jeg, hvordan du rengør sutterne korrekt, hvor tit de skal rengøres, og til slut afliver jeg et par sejlivede myter om rengøring af sutter.

 

Sådan skolder du sutterne:

Når du rengør sutterne, skal du blot følge disse fem enkle trin:

  1. Læg sutterne i en ren skål
  2. Overhæld dem med kogende vand
  3. Lad sutterne trække i ca. 5 min.
  4. Tag sutterne op og lad dem tørre
  5. Langt de fleste sutter er med ventil. Er sutten med ventil, skal du sørge for at presse overskydende vand ud af suttedelen, når sutten er kølet tilstrækkeligt af.

TIP: Når barnet er over 3 mdr. gammelt, kan du også skolde sutterne ved at placere dem i en si og overhælde dem med kogende vand. Denne metode er dels hurtigere, dels undgår du, at der samler sig vand inde i suttedelen.

Obs! Vi får ofte henvendelse fra forældre, der har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefaling om at koge sutterne i 5 min. inden første ibrugtagning og dagligt efterfølgende. Resultatet er ødelagte sutter. Sutter MÅ IKKE koges. De er ikke beregnet til at blive kogt og bliver derfor ødelagt af den høje varme.

Følg i stedet ovenstående vejledning, så er du sikker på at slå bakterierne ihjel, uden det går ud over suttens holdbarhed.

 

Hvor ofte skal jeg rengøre mit barns sutter?

En del af en god suttehygiejne er hyppig rengøring af sutterne. Jo yngre barnet er, desto vigtigere er det at skåne det mod bakterier og holde en god suttehygiejne. Det skyldes bl.a., at barnets immunforsvar endnu ikke har nået at stifte bekendtskab med ret mange forskellige bakterier, og derfor heller ikke vil have lært at ’forsvare’ sig mod dem endnu.

Præmature spædbørn og babyer op til 3 måneder har brug for grundigere og hyppigere rengøring end babyer over 3 måneder har. Derfor skelner skal sutterne rengøres oftere, når barnet er under 3 mdr.

  • 0-3 mdr.: Sutten skal skoldes, hver gang den har været på gulvet. Derudover skal sutten skoldes, mindst en gang dagligt.
  • 3+ mdr.: Skold sutten en gang dagligt, og skyl den under den kolde hane, hvis den har været på gulvet.

  

 

Kend forskel på gode og dårlige bakterier

Blandt førende eksperter er der bred enighed om, at børns immunsystem har godt af skidt og snavs. Men her er det vigtigt at skelne mellem de gode og de sygdomsfremkaldende bakterier.

99 % af alle bakterier er neutrale eller gode for barnet. De gode bakterier bidrager til at opbygge barnets immunsystem og styrke dets tolerance over for verden. Undersøgelser viser fx, at børn der bor på landet eller har ældre søskende, som slæber skidt og snavs med ind i hjemmet, har mindre allergi og astma, end børn der ikke udsættes for samme grad af skidt.

De sygdomsfremkaldende bakterier derimod skal du for så vidt muligt skåne dit barn imod. Dem finder du typisk på mennesker og dyr, særligt fra mund, hals, næse og afføring. Derudover er det dem, der fx giver betændelse i et sår.

Derfor er det rigtig vigtigt, at du som forælder tænker over, hvilke bakterier du udsætter dit barn for.

 

Må man tage sutten i munden?

Mange forældre rengør sutten ved at tage den i munden, hvis den har været på jorden. De gør det med de bedste intentioner – hellere mig end mit barn.

Munden indeholder mange flere sygdomsfremkaldende bakterier, end jorden gør, derfor er der langt større risiko for sygdom, hvis sutten har været forbi den velmenende forælders mund. Falder sutten på jorden, er det altså meget bedre for dit barn, hvis du børster sutten ren, så godt du kan, inden du giver den til barnet.

 

Tip: Giv dit barn sutter med navn, så undgår du, at sutten bliver forbyttet med andre børns sutter i vuggestuen eller dagplejen, og mindsker dermed risikoen for smitte fra andre børn markant.

 

Se vores store udvalg af sutter med navn her