Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din første ordre

Gratis gravering af sutter

Sutter og amning - hvad skal jeg være opmærksom på?

Der er mange fordele ved at tilbyde sit barn en sut

Sutten trøster, giver barnet tryghed og får det til at slappe af. Den styrker barnets mund- og kæbemuskulatur, samtidig med at koordineringen af kæbe, gane, tunge og læber bliver trænet. Det er godt for både barnets åndedræt, spisning og taleudvikling.
Der er altså mange gode grunde til at give sit barn en sut, men hvornår er det hensigtsmæssigt at give barnet sut, og hvordan kan det påvirke amningen?

Understøt amningen med runde sutter

Den generelle anbefaling er først at introducere spædbørn for sutter, når amningen er helt på plads. 
Flere og flere professionelle fagfolk går dog bort fra denne holdning og anbefaler nu, at man tilbyder sit barn sut fra start af – så længe det vel at mærke er den rigtige sut. Og her er det kun den klassiske runde sut med suttedel i naturgummi (latex), der dur. Den runde sut er den suttetype, der minder mest om et bryst i både form og materiale.

Forklaringen på dette er, at spædbarnet, når det skal skal amme, ruller tungen op omkring moderens brystvorte og vha. tungen danner et vakuum, som får mælken til at løbe til. Når barnet sutter på den runde sut, ruller det tungen omkring på samme måde.
Mange fødeafdelinger udleverer derfor de runde sutter allerede på fødegangen, ligesom flere børnekiropraktorer og barselsklinikker anbefaler, at baby får den runde sut i latex fra start af for at fremme amningen.

Hvad er sutteforvirring?

Sutteforvirring opstår typisk, hvis spædbarnet vænner sig til at bruge en flad sut, fx en anatomisk eller en symmetrisk sut, før det har fået 100% styr på sin sutteteknik under amning. De flade sutter kræver nemlig ikke, at barnet ruller tungen rundt om sutten, derimod lægger de mere op til, at barnet trykker på sutten med flad tunge og læberne klemt sammen. Hvis barnet forsøger at overføre denne teknik til amningen, vil mælken løbe dårligere til, barnet vil have sværere ved at få nok føde, og amningen bliver smertefuld for moderen.

Hvordan undgår man sutteforvirring?

Hvis du venter med at tilbyde barnet en sut, til amningen er helt på plads, undgår du selvfølgelig, at barnet forsøger at anvende en forkert teknik under amning.

Men hvis du gerne vil have, at dit barn får gavn af suttens mange gavnlige kvaliteter tidligere, kan du bedst introducere dit barn for sutten fra et helt tidligt stadie, hvis du vælger en rund sut, der understøtter amningen, så barnet skal bruge den samme teknik til både sut og amning.
Se vores udvalg af runde sutter her


Bedste hilsner
Annette