Hvor tit skal man købe nye sutter?

Jeg bliver ofte kontaktet af forældre, der er i tvivl om, hvor tit de skal udskifte deres barns sutter. Jeg anbefaler altid, at man udskifter sutterne efter 4 til 8 ugers brug – alt afhængigt af, hvor meget sutten benyttes i perioden.

 

Gamle, slidte sutter skal ALTID kasseres

Dette skyldes dels, at sutterne bliver slidte over tid. Slidte sutter bliver porøse og går derfor lettere i stykker.

Dels er der også en hygiejnisk grund til at udskifte sutterne med jævne mellemrum. Jo ældre sutterne bliver, desto flere bakterier vil der gemme sig i dem. Alene af denne grund anbefaler jeg, at man ikke bruger en sut i længere tid en 8 uger.

 

Tjek altid sutten inden brug

Børn er forskellige, og det er forskelligt fra barn til barn, hvor ’hårde’ de er ved deres sutter. Inden du giver sutten til dit barn, bør du derfor altid undersøge sutten for synlige brugsspor – dette gør du bl.a. ved at trække i suttedelen. Hvis sutten har tandmærker, revner eller andre tegn på slid, skal den skiftes med det samme.

Giv aldrig dit barn sutter med synlige skader, da sutten så ikke længere er sikker at bruge.

 

Silikonesutter vs. naturgummisutter

Sutter i silikone og latex har forskellig holdbarhed. Der er fordele og ulemper ved begge materialer, men i forhold til holdbarheden skal du være opmærksom på at:

 • Silikonesutter er lettere at bide i stykker end latexsutter. Oplever du, at dit barns spidse mælketænder bider silikonesutten i stykker, bør du overveje at skifte til en latexsut.
 • Naturgummisutter (også kaldet latexsutter) er mere fleksible og bides ikke så let i stykker, som silikonesutter.
 • Silikonesutter bliver ikke for gamle – det gør latexsutter derimod!

 

Naturgummi ældes over tid

Naturgummi er et organisk materiale, som i modsætning til silikonesutter, kan blive for gamle. Nye naturgummisutter er lysebrune/gule i farven og bliver mørkere, større og klistrede med tiden – også når de ikke er i brug! Lad derfor være med at købe flere naturgummisutter hjem, end du skal bruge. 

 

Opbevar sutterne tørt, mørkt og ikke for varmt

Naturgummi har en lav varmetolerance. Hvilket i praksis vil sige, at varme og sollys skader sutterne. Du hverken kan eller må undgå at sterilisere dit barns naturgummisutter, men du kan tænke over, hvordan du opbevarer sutterne, når de ikke er i brug:

 • Undgå at placere dem i direkte sollys eller for varmt, fx i en vindueskarm.
 • Opbevar i stedet sutterne mørkt, fx i et skab, når de ikke er i brug.

 

3 tegn på, at naturgummisutten skal udskiftes:

 • Sutten bliver mørkere i farven
 • Suttedelen vokser – en almindelig naturgummisut kan let blive ½ cm større, hvis den ikke udskiftes i tide
 • Materialet begynder at blive klistret

 

Pas godt på dit barns sutter - så holder de længere

Suttedelen er lavet af et blødt materiale, hvad enten der er tale om en silikonesut eller en latexsut. Skidt og snavs slider derfor meget på sutterne. Det er derfor en god idé at opbevare sutterne et rent og tørt sted.

Når I skal på tur, bør sutterne lægges i en beskyttende beholder, fx en Pod/sutteboks.

 

Hvis sutten skal holdes bedst muligt, bør du undgå at:

 • sterilisere sutterne ved længerevarende kogning
 • rengøre sutterne med opvaskemiddel/andre rengøringsmidler
 • bruge sutten til indtagelse af medicin.

 

Udskiftning af sutten

Inden du giver dit barn den nye sut, bør du altid tjekke den for fejl og mangler.

Derudover anbefaler jeg, at du steriliserer den inden brug, ved at lægge den i kogende vand i fem min. Dette skal du gøre for at fjerne eventuelle rester af snavs fra produktionen af sutten. Alle vores sutter er med ventil, så husk at klemme overskydende vand ud af suttedelen.

 

Sidst men ikke mindst, vil jeg blot minde om, at sutter er en fantastisk ting for små børn. En sut giver tryghed, afslapning og ro.

Hvis du som forældre sørger for at passe godt på dit barns sutter og skifte dem i tide, kan du trygt nyde den ro og velvære, som sutterne giver dit barn.

 

Bedste hilsner

Annette